ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

MERSİN YEMEKLERİ

Mersin Akdeniz’in verdiği balık ve diğer deniz ürünleri ile ovadan dağlara doğru değişken bir iklimin çeşitlenen tarım ürünlerine sahip. Bu zengin fauna ve flora ortaya büyük bir mutfak çıkarıyor. Akdeniz’in bütün kıyıları gibi tarih boyunca insanların sürekli hareket ettiği, deniz ticareti yolu ile farklı bölgelere gidip gelen gemilerin insanların taşıdıkları kültürel çeşitlilik de bu özelliğe eklendiğinde zengin bir mutfak ortaya çıkıyor. Bu mutfak deniz sahilinden Toroslar’ın yükseklerine doğru yayılan yerleşimlerde de farklılıklar gösteriyor. Mersin ve çevre turizm merkezlerinin tümünde yerel mutfağın ürünleri bulunabiliyor. Kebap çeşitleri mutfağın esasını oluşturuyor. Kebap çeşitlerinden bazıları sabah kahvaltısı ya da ara zamanlarda "atıştırmalık" olarak da yeniyor. En yaygın olanı, kebapçıların yanında neredeyse her sokak başında bulunanı
 2 adet kuru soğan 4 çay bardağı ince kısırlık bulgur 4-5 adet rendelenmiş domates Toz halinde domates kurusu 1 yemek kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı biber salçası Tuz, kuru nane, maydanoz 250 gram tuzsuz yer fıstığı 1 çorba kasesi çekilmiş ve kavrulmuş susam 2 adet orta boy salatalık 2 adet limonun suyu İsteğe göre fıstık ve kavrulmuş tahin Batırık Mersin yöresine ait, özellikle yaz aylarında sık sık tüketilen hafif bir yemektir. Ben daha çok kısırın sulu hali olarak görsem de malzemelerinde biraz farklılıklar mevcuttur. Hiç yapmadıysanız bu sıcak günlerde en azından bir kere denemenizi tavsiye ediyorum. Gelelim batırık nasıl yapılır sorusunun cevabına. Batırık Tarifi Batırığı yapacağımız kaba bulguru koyun ve üzerine rendelediğiniz domatesi ekleyip karıştırın. Bulgur iyice yumuşayana kadar karıştırmaya devam edin. Bulgur yumuşadığında daha önceden kavurduğunuz fıstık ve küncüyü karışıma ekleyin. Tahin de eklemek istiyorsanız yine bu aşamada kavrulmuş tahini eklemelisiniz. 1 çay bardağı tahin yeterli olacaktır. Hem tahin hem de küncü kullanmak tadını bozabileceğinden dolayı ikisinden yalnız birini tercih etmelisiniz. batırık fotoğrafı İnce ince doğradığınız kuru soğanları da ekleyerek yoğurmaya devam edin. Biraz yoğurduktan sonra içerisine salçaları, tuzu, domates kurusunu ve kuru naneyi de ekleyerek karıştırmaya devam edin. İyice karıştırdıktan sonra ince kıyılmış maydanozları da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Bu aşamada karışımdan parçalar alıp köfte şeklinde sıkarak marul arasında servis yapabilirsiniz. Batırığı yaz mevsimine uygun sulandırılmış olarak yapmak için hazırladığınız karışıma soğuk su ekleyerek karıştırmaya devam edin. Çok da cıvık olmayacak şekilde suyu ekleyin ya da suyu biraz az koyarak üzerine buz da atabilirsiniz. İçine ayrıca domates, salatalık ya da haşlanmış lahana doğrayarak servis yapabilirsiniz. Karışıma isteğe göre limon suyu (nar ekşisi varsa daha iyi olur), pul biber ekleyip damak zevkinize göre tatlandırabilirsiniz. Afiyet olsun.
 Hamur için; Yarım kilogram un 1 tatlı kaşığı tuz 1 adet yumurta 1 tatlı kaşığı şeker Alabildiği kadar su İç malzemeler; 250 gram orta yağlı kıyma 1 tatlı kaşığı pul biber 1 çay kaşığı karabiber 1 adet orta boy soğan Yarım çay kaşığı tuz Çorba suyu için; 1 yemek kaşığı sumak 1 su bardağı haşlanmış nohut 1 çay bardağı sıvı yağ 1 adet orta boy soğan 150 gram haşlanmış parça et 1 yemek kaşığı domates salçası 1 yemek kaşığı biber salçası Gurme Yemek Tarifleri olarak size Akdeniz yöresinden nefis bir tarifi sunmak istiyoruz. Bu tarifimizi hazırlarken sizler için detaylı olarak fotoğrafladık. Eğer mantı yapmak isterseniz yüzük çorbası tarifinin bir kısmını kullanabilirsiniz. Mantıları hazırlayana kadar aynı işlemi uygulayıp ardından çorba suyu yerine, sarımsaklı yoğurt ve yağda pul biber-nane karışımı ile soslayarak aynı tarifi mantı tarifi olarak da kullanabilirsiniz. Yumurta hariç diğer hamur malzemelerini derince bir kaba koyun. Ortasını açıp yumurtayı içine kırın. Yavaş yavaş su ekleyerek hamurunuzu yoğurun. Hamurun kulak memesi kıvamından biraz daha sert olması gerekmektedir. Toplamda yaklaşık olarak 1 su bardağı civarı su yeterli olacaktır. Bu miktara göre yavaş yavaş ekleyerek hamurunuzu yoğurmaya dikkat edin. Hazır olan hamurumuzu kabında beklemeye alın. Kıymayı ayrı bir kaba alıp içerisine pul biberi, karabiberi, çok ince doğranmış ya da rendelenmiş soğanı ve tuzu ekleyip, karıştırın. yüzük çorbası hazırlanışı 1 Hamuru bezeler halinde ayırın. Yaklaşık olarak 6 beze çıkacaktır. Mutfak tezgahınıza un serperek bezelerden birini alıp açın. Fotoğraftaki şekilde katlayın. Ardından bıçak yardımıyla yine fotoğraftaki gibi kesin. yüzük çorbası hazırlanışı 2 Kestiğimiz parçaları elimizle açıp parçaları üst üste ekleyip tekrardan bıçak yardımıyla kesin. Sonunda elimizde kare kare parçalar kalacaktır. Yukarıdaki işlemi diğer bezeler için de uygulayın. yüzük çorbası hazırlanışı 3 Hazırladığımız kare parçaları masanın üzerine dizerek içerisine küçük parçalar halinde kıymadan ekleyelim. Ardından dört ucunu da birleştirerek şekil verelim. Bu aşamada da fotoğraflardan yararlanabilirsiniz. yüzük çorbası hazırlanışı 4 Genişçe bir tencereye sıvı yağı ekleyip, ince ince doğradığınız soğanı pembeleşene kadar kavurun. Domates ve biber salçasını üzerine ekleyip 1-2 kez karıştırın. Ardından haşlanmış eti ve nohutu da ekleyin, tekrar karıştırın. Ardından üzerine 1 litre kaynamış suyu ekleyin. Üzerine sumağınızı ekleyin. Sumak olmayanlar isteğe göre nar ekşisi ya da limon suyu ekleyebilirler. Ekşiyi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Yaklaşık yarım saat boyunca orta ateşte iyice kaynatın. yüzük çorbası tarifi Ardından hazırladığımız mantıları içerine atıp 10 dakika boyunca mantılarla birlikte kaynatın. Bu süreçte mantılar suyun yüzüne çıkacaktır. Bu aşamada ocağınızın altını kapatın. Yemeğimizi servis yaparken isteğe göre üzerine kuru nane atabilirsiniz. Afiyet olsun.
 malzemeler: 500 gram un Bir miktar sıvıyağ Bir miktar bayat ekmek (hamurun yumuşak olması için yine de tercihe bağlı) 250 gram çökelek, peynir, ya da yarım kilo patates (sıkmanın neyli olduğunu istemenize; yani damak tadınıza bağlı) Yarım paket maya Maydanoz Soğan Tuz İsteğe göre baharat Bir miktar tereyağ Mersin yemek tarifleri arasında yer alan sıkma için gerekli malzemeleri bu şekilde verdikten sonra, sıkma nasıl yapılır diyelim; ve sıkma tarifini sizlerle paylaşmaya başlayalım: Sıkma nasıl yapılır? Sıkma tarifi: Öncelikli olarak, sıvıyağ, un, ekmek, tuz, biraz su ile birlikte yoğurularak, bir hamur elde edilir. Elde edilen hamurdan küçük parçalar kopartılarak yuvarlanır. Bunun sonrasında ise, dürüm ekmeği gibi, fakat, dürüm ekmeğinden daha ince olacak şekilde, yuvarlak bir şekle gelmesi için açılır. Daha sonra ise, elde edilen ekmeklerin, saç, ya da teflon tavada, her iki tarafının da pişirilmesi gerekmektedir. Bundan sonra sıra, Mersin yemekleri arasında yer alan sıkma için hazırlanacak içe gelir… Eğer patatesli sıkma istiyorsanız, öncelikle patateslerinizi haşlamalı, sonrasında küçük küçük doğramalısınız. Bir tencereye sıvıyağı koyup, soğanları pembeleştirmeli, içerisine patatesleri, kırmızı biber, ve tuzu ekleyerek biraz pişirmelisiniz. Sıkmayı, peynirli sıkma; ya da çökelekli sıkma olarak hazırlamak istiyorsanız, peynir ya da çökeleğin içerisine maydanoz, ve biraz da tuz ekleyerek karıştırmanız gerekecek. Sıkma tarifinde sıra, hazırlamış olduğunuz sıkma içlerini değerlendirmeye geldi… Sıcak olan sıkma ekmeğine, biraz tereyağı sürün, daha sonra ise, hazırlamış olduğunuz sıkma içini sıkma ekmeğinin kenar kısmına koyarak, dürüm şeklinde; ama çok sıkı olarak sarmanız gerekmektedir. Mersin yemek tarifleri arasında yer alan sıkma, sadece kışın soğuk günlerde sıcak çay ile değil, yazın sıcak günlerinde soğuk ayran ile de iyi gider. Afiyet olsun…
 Cezerye nasıl yapılır?CezeryeMalzemeler:400 gram havuç200 gram şeker100 gram kırılmış ceviz içibir miktar hindistan cevizigerekli olduğunda kullanabilmek için suYapılışı:Öncelikle havuçları yıkadıktan sonra soyun. Sonrasında ise rendeleyin. Rendelenmiş havucun üzerine şekeri ekleyin. Şekerin erimesini sağlayacak kadar da su ilave edin. Kısık ateşte pişirmeye başlayın. Havucun suyunu çekmesi düşüncesi ile, pişirme kabına gereğinden fazla su eklemeyin. Eğer gerek görürseniz, sonraki zamanlarda sıcak suyu az az ilave edebilirsiniz. Havuçların piştiğini anlamak için koyu bir macun kıvamına gelmesi gerektiğini bilmelisiniz. Bu aşamaya gelinceye kadar havuçları tencerenin içerisinde tahta bir kaşıkla karıştırın.Cezerye nasıl yapılır tarifinde sizlere anlatılan macun kıvamını anlayabilmeniz için, size küçük bir ipucu vereceğiz: tencerede tahta kaşık ile karıştırdığınız cezeryeyi kaşık ile bir miktar alarak elinize alıp, iki parmağınızın arasında hafifçe yuvarlayın. Daha sonra ise iki parmağınızı açıp yuvarladığınız parçanın düşmesini bekleyin. Eğer bu parça parmaklarınıza yapışıyorsa, o halde kıvamınız tutmuş demektir. Tencereyi bu durumda iken ocaktan alın, ve ceviz içlerini bu karışıma ekleyip karıştırın. Sonrasında ise, hafifçe ıslatılmış bir tepsiye dökün. Tepsiyi çok hafif nemlendirmeniz yeterli olacaktır. Sonrasında ise, kavuçların üzerine bol miktarda hindistan cevizi ekleyin. Dilimlere keserken, bıçağınızı hafif su ile nemlendirmenizde fayda görülmektedir.Cezerye tarifini sizlere verdik. Ağzınız, cezerye nasıl yapılır’dan sonra, daha tatlı olur umarız.Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder