33 İÇEL MERSİN
Sayfalar
Ana Sayfa
ERSAĞ
TOROSLAR
TARSUS
SİLİFKE
MUT
MEZİTLİ
GÜLNAR
ERDEMLİ
ÇAMLIYAYLA
BOZYAZI
ANAMUR
AKDENİZ
AYDINCIK
MERSİN SPOR
MERSİN YEMEKLERİ
MERSİN TARİHİ
VİDEOLAR
İÇEL MERSİN SEFİDAB CİLT TAŞI
MERSİN RUŞUR TAŞI
ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA
ersağ
-
ERSAĞ RESMİ WEP SİTESİ DEĞİLDİR
ERSAĞ
-
RESMİ ERSAG WEP SİTESİ DEĞİLDİR
Ersa� Temizlik ve Kozmetik �r�nleri Resmi Web Sitesi
-
BOZYAZI
MERSİN İLİ BOZYAZI İLÇESİ
BOZYAZI İLÇE TANITIM
bozyazı
mersin bozyazı
bozyazı mersin
bozyazı resimler
bozyazı fotoğraflar
bozyazı manzaralar
bozyazı görüntüler
bozyazı video
bozyazı spor
bozyazı yemekleri
bozyazı mavi bayrak
bozyazı haber
bozyazı harita
bozyazı ulaşım
bozyazı iklim
bozyazı deniz
bozyazı ada
bozyazı tarih
bozyazı tarihi mekanları
bozyazı turist
bozyazı turizm
bozyazı otel
bozyazı pansiyon
bozyazı yurt
bozyazı konaklama
bozyazı konut
bozyazı emlak
bozyazı kiralık
bozyazı daire
bozyazı lojman
bozyazı satılık
bozyazı ekonomi
bozyazı sanayi
bozyazı ticaret
bozyazı tarım
bozyazı sağlık
bozyazı hastahaneleri
bozyazı devlet hastahanesi
bozyazı dalış okulu
bozyazı kaymakamlık
bozyazı belediye
bozyazı meb
bozyazı eğitim
bozyazı kurs
bozyazı okul
bozyazı lisesi
bozyazı kültür
bozyazı doğa
bozyazı gezi
bozyazı turları
bozyazı tatil
bozyazı dernek
bozyazı dağları
bozyazı akarsuları
bozyazı
BOZYAZI İLÇE TARİH
Antik Çağda NAGİDOS adıyla anılan Bozyazı’ nın tarihi çok eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Sisamlı Nagidos tarafından
M.Ö. 5. yüzyılda kurulduğu sanılan Nagidos, bugünkü Paşabeleni olarak bilinen tepenin üzerindedir. Hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz kentten günümüze Paşabeleni tepesinin zirvesine yakın yerlerdeki surlar kalmıştır.
Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümünün çalışmaları iki yıldır yaz aylarında sürdürülmekte olup, tamamlandığında tarihe ışık tutacaktır. İlçe tarihte Hititler, Asurlar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Memlükler,
Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlılar hükümranlığında kalmıştır. İlçenin Osmanlı Hakimiyetine geçişi Fatih Sultan Mehmet zamanında Karamanoğulları Beyliği Osmanlı Hakimiyetine dahil etmesiyle Osmanlı topraklarına kalmıştır.
Bozyazı İlçesi adını İlçenin ilk yerleşim yeri olan Gürlevik yöresinin güneyindeki ovanın sulu tarım yapılmadan önce halk tarafından “Çorak düzlük” anlamında “Boz alan” , “Bozova”, “Bozyazı” şeklinde isimlendirmesinden almıştır. Anamur İlçesine bağlı kasaba iken 1987 yılında çıkartılan kanunla ilçe haline gelmiştir.
BOZYAZI İLÇE COĞRAFYA
Bozyazı İlçesi bulunduğu konum itibariyle, Torosların eteklerinde Akdeniz kıyısında, doğusunda Aydıncık , batısında Anamur, Kuzeyinde Gülnar ve Ermenek ilçeleri, Güneyinde ise Akdeniz sahil şeridi yer almaktadır.
Yüz ölçümü 566 Km2 olup, deniz seviyesinde rakım 0, en yüksek noktasında ise rakım 1760 metredir. Yaklaşık 25 km sahil şeridine sahiptir. Önemli akarsuları İlçe merkezinden geçerek denize dökülen sini çayı ile Tekeli ve Tekmen Kasabaları arasında yer alan Aksaz çayıdır.
BOZYAZI İLÇE NÜFUS
İlçe Nüfusu; merkez ve köyler toplamında 1997 nüfus sayımına göre 42.238 iken bu sayı 2000 sayımına göre 43.835 'e çıkmıştır. Nüfusun (%70) ne tekabül eden 26.314 'ü merkezde, (%30)'na tekabül eden 17.521 köy ve kasabalarda yaşamaktadır.
Nüfus artışı % 0.30 olup, Km2 ye 77 kişi düşmektedir. Mernis projesi kapsamında nüfus kayıtlarının güncelleşmesi tamamlanmış olup, tüm veriler bilgisayar ortamına aktarılmıştır.
Köy ve Kasabalarımızın nüfus durumları aşağıdaki tablodadır. 1997 NÜFUSU 2000 NÜFUSU ILÇE MERKEZI 30.232 26.314 TEKELİ BELEDİYESİ 3.932 7.503 TEKMEN BELEDİYESİ 4.488 5.983 KÖYLER 3.586 4.035 GENEL TOPLAM 42.238 43.835
BOZYAZI İLÇE YEMEKLERİ
Bozyazı-Anamur yöresinin de her bölgede olduğu gibi kendine özgü yemekleri vardır. Bölgede genellikle yemekler salçalı veya kırmızı biber ile yapılır.Yemeklerde genellikle tereyağı ve ayçiçek yağı kullanılır. Aşağıda ise diğer bölgelerden farklı olarak yapılan yemek çeşitlerinden örnekler verilmiştir
1- GÖLEVEZ:
Yöreye has bir bitki olan Gölevez den yapılır. Kıbrıs ta da bu bitkiden bulunmakta ve adına da Kolakaz denemektedir. Etli sulu yemeği yapılabildiği gibi, kızartma yapılarak üzerine sos dökülmek suretiyle yenilebilir
. 2- KEŞKEK:
Mısır dövmesidir. Yahnisi, ayranlısı, yağlısı, sütlüsü, yoğurtlusu ünlüdür. Yörede düğün yemeği olarak bilinir.
3- MAŞ ÇORBASI:
Yöreye has bir bitki olan baklagillerden maş ürününden yapılan bir çorbadır
. 4- BATIRIK:
Bir nevi kısıra benzer. İnce bulgur üzerine kavrulmuş ve çekilmiş yer fıstığı ile susam, domates salçası,limon,tuz konulur ve karıştırılır. Kıvama geldikten sonra içine maydanoz ve yeşil soğan doğranır. Köfte şeklinde yenilebildiği gibi sulandırmak suretiyle de yenebilir. Sulandırıldığı zaman içine haşlanmış taze asma yaprağı, haşlanmış lahana, domates ve salatalık koyulur.
5- KAPAMA(BÖREK):
Mısır unu, taze çökelek ve yağdan oluşan bir tür yöre yemeğidir.
6- SAM SIRA:
Susam ve pekmezin ocakta kaynatılması ile elde edilir. Güzelce iki madde kaynadıktan sonra soğumaya bırakılır ve kesilerek yenir. Sayılan bu yemekler dışında bulamaç, cızlama, topalak, palize gibi tatlı ve yemekler de bölgede yapılmaktadır.
7- TANTUNİ:
Tantuni bir çeşit el yapımı kıymanın yağda kavrulması ile yapılır. Ekmek arası veya dürüm şeklinde yenilir. Kavrulan kıyma ekmeğe koyulur, üzerine domates, maydanoz koyulur ve üzerine limon sıkılır..Sıkam yapılmak suretiyle yenilir.
8-HELEŞ:
Taze toplanan İncir öncelikle kurutulur. Kurutuluduktan sonra pekmez ile karıştırlımak suretiyle bir miktar kaynatılır.Bu şekilde cam kavanozlara koyularak saklanır. Yenmek istediği zaman duruma göre sade veya üzerine ceviz dökülerek yenilir. Ancak en çok tercih edilen şekli tavada tereyağı ile birlikte ısıtılarak ve üzerine ceviz dökülerek yenen şeklidir.
BOZYAZI İLÇE EVLERİ
Bozyazı’nın yayla ve sahil kesimlerinde farklı yapı örnekleri görebilirsiniz. Sahil kesiminde üç tip ev modeli ile karşılaşılır: Bey ve ağalar tarafında yaptırılan iki katlı çok odalı köşklü evler, çiftçi ve esnafın oturduğu çok odalı evler, bir oda bir mutfaktan oluşan örtülü evler. Evlerin zemin katında ana kapıdan başka, hizmet ve misafir kapısı olmak üzere iki kapı daha vardır.
Zemin katlar daha çok depo ve kiler olarak kullanılır.Ana giriş kapısında merdivenlerle birinci kata çıkılır. Geniş holü, odaları, mutfak, tuvalet ve banyosuyla birinci kat evin çok kullanılan bölümüdür. Bütün odalarda bulunan ocak kışın ısınmayı, yaz aylarında da hava sirkilasyonu sağlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Ana Sayfa
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder